Catamaran zeilen bij de KZVW


Kustzeilvereniging Westerslag is een catamaran zeilvereniging die gelegen is aan paal 17 en niet aan Westerslag zoals de naam doet vermoeden. De vereniging heeft als doel de bevordering en de beoefening van de zeilsport aan de Nederlandse Kust, speciaal in de wateren rondom Texel (bron : Statuten KZVW). De vereniging beschikt hiervoor naast een clubgebouw ook over een container voor opslag van de zeilen. Op stellingen naast het clubgebouw kunnen ongeveer 6 catamarans geplaatst worden.

Nieuwe leden informatie

Indien je je aan wilt melden als nieuw lid, stuur dan het volledig ingevulde inschrijfformulier naar secretariaat@kzvwtexel.nl. Het lidmaatschap loopt gelijk aan het kalenderjaar. Opzeggingen voor 1 oktober schriftelijk of per e-mail indienen bij het secretariaat.

De historie van de Kustzeilvereniging Westerslag en de Ronde om Texel

In 1975 werd door Martin van de Wal, Henk Koopman en Jan Hennink de kustzeilvereniging Westerslag opgericht. Bij paal 15 runde Koopman in die tijd een strandpaviljoen en op die plek verscheen ook de Kustzeilvereniging, die dezelfde naam kreeg. Eind jaren zeventig werden de omstandigheden bij Westerslag slechter, het strand werd erg smal, en verhuisde de club naar paal 17 waarbij de naam ongewijzigd bleef. Omstreeks het jaar 1977 werden door deze drie catamaranzeilers van het eerste uur, plannen gesmeed om een catamaranwedstrijd rond het eiland te houden. De sport werd in die tijd populair en uit proeftochten met een hobie cat 16 bleek dat het mogelijk was het eiland rond te zeilen. In 1978 werd door de kustzeilvereniging de eerste Ronde om Texel georganiseerd waaraan 84 boten deelnamen. Uiteindelijk haalden 68 boten de finish. Hoewel de tocht als prestatietocht was georganiseerd, bleek al snel dat de deelnemers daar anders over dachten en werd geen middel geschuwd om als eerste te eindigen. De wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Sigi Lach, die solo op een Hobie cat 14 voer, een klein type catamaran, ontworpen in 1968. Zijn eindtijd was 6 uur, 27 minuten en 47 seconden was nog de korte route die niet langs de VC-boei liep. Inmiddels is deze route gewijzigd en is men verplicht de (langere) route langs de VC-boei te nemen. De recordtijd van 2 uur, 11 minuten en 11 seconden voor deze nieuwe route werd in 2005 gevestigd door Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen. Door de enorme groei van het aantal deelnemers was er meer behoefte aan een professionele organisatie en werd het evenement later ondergebracht in de Stichting Ronde om Texel.

Passanten informatie

Passanten kunnen gebruik maken van de accommodatie van de vereniging wanneer ze op doorreis zijn. Voor stalling van een boot en gebruik van de accommodatie wordt per dag 5,= of 30,= per week gerekend.